I Danmark er der ingen officielle retningslinjer, der sikrer, at forældre får specialiseret hjælp, når et barn dør. Derfor arbejder Forældre & Sorg for, at der implementeres konkrete nationale retningslinjer, så de efterladte bliver grebet, når sorgen rammer.
”Når et menneske dør, så er det altid på, ellers kommer det altid til, et hospital”, udtaler Birgitte Sofia Horsten, direktør i Forældre & Sorg. ”Derfor arbejder vi helt konkret for, at der etableres et ensartet system, så vi altid griber de efterladte.”
I de seneste dage har der været flere nyheder i medierne, der har tydeliggjort, hvor mangelfuldt systemet er i dag. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt får sikret hjælpen.
Det er sjældent, at der er brug for akut krisehjælp, når et barn dør. Forældrene har istedet brug for støtte og nærvær, og dernæst er det vigtigt at sikre, at familierne allerede efter få hverdage kontaktes af en psykoterapeut (Fx fra Forældre & Sorg) eller en psykolog med specialiseret viden om sorg.
Konkret anbefaler Forældre & Sorg, at:
I Forældre & Sorg mener vi ikke, at det vil bidrage positivt at inddrage forskellige kommunale indsatser, som andre aktører på området foreslår, da yderligere led blot vil sinke processen. Det er vigtigt at holde fokus på de efterladte og at sikre, at de bliver hjulpet frem til de specialiserede terapeutiske tiltag, som eksisterer.
Først og fremmest skal vi styrke samarbejdet mellem hospitaler, den specialiserede terapeutiske indsats og de privatpraktiserende læger. For på den måde griber vi mennesker i sorg og sikrer, at de får hurtig, god og korrekt hjælp – for ingen må stå alene i sorgen.