7,5 millioner skal sikre gratis rådgivning og støtte til forældre, som mister større børn

I pressemeddelelsen d. 24. november 2020 fra Social- og Indenrigsministeriet blev det offentliggjort, at Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød er blevet bevilliget ekstra økonomiske midler på i alt 7,5 millioner i perioden 2021-2024. Det betyder, at vi fremover kan hjælpe og støtte forældre, som mister børn op til 21 år.

Politikerne har sikret ligestilling blandt forældre

I dag er Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød allerede talerør for alle forældre, som mister et barn op til 21 år, men med dagens udmelding kan vi fremover også tilbyde professionel rådgivning til hele forældregruppen.

”Vi er naturligvis utrolig glade for, at politikerne har valgt at prioritere forældre, som mister større børn, og at de har besluttet at finansiere et fagligt, professionelt tilbud som vores”, udtaler direktør i Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød, Birgitte Horsten, om resultatet af aftalen om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.
”I kombination med den udvidede sorgorlov, som træder i kraft i det nye år, har vi nu sikret lige rettigheder for forældre, uanset hvornår de mister, og vores opgave er fremadrettet at se på, hvordan vi bedst kan udvide og udvikle de tilbud, som vi allerede har, så vi kan sikre alle forældre den bedste støtte midt i sorgen.”

Også bestyrelsesformand Jesper Gade Nissen glæder sig over dagens udmelding.

”Da vores medlemmer vedtog udvidelsen af forældregruppen tilbage i september, så var det udtryk for et tydeligt ønske om at hjælpe endnu flere forældre, der oplever at stå i deres livs største krise. Jeg er stolt over at være formand for en organisation, der sætter forældrenes behov forrest, og som arbejder for at forbedre deres vilkår, så det glæder mig selvfølgelig, at politikerne også ønsker det samme.”

Sorgorloven kan ikke stå alene

De tildelte midler hænger sammen med den udvidelse af sorgorloven, som træder i kraft i 2021, og som sikrer alle forældre, der mister et barn under 18 år orlov i 26 uger. Her har politikerne vurderet, at det også er nødvendigt med et tilbud om rådgivning og støtte til forældrene, og at Forældre & Sorg – Landsforeningen Spædbarnsdød skal være den organisation, som løfter opgaven.

”I forbindelse med at regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om at udvide retten til sorgorlov for forældre, der mister et barn under 18 år, er det samtidig vigtigt, at forældrene har et sted at gå hen og modtage rådgivning og støtte til at komme igennem en svær tid”, står der i aftalen.

Trine Torp, socialordfører fra SF, uddyber: ”Det er en aftale med mange gode initiativer. Jeg er bl.a. rigtig glad for, at forældre, som mister et barn, nu får hjælp og støtte under deres sorgorlov.”

Vi går et spændende 2021 i møde

Hvert år oplever ca. 330 forældre at miste et barn i alderen 2-21 år, og det betyder, at der samlet set på årsbasis er ca. 1.700 forældre, som nu får tilbudt gratis, kvalificeret støtte og rådgivning. I aftalen er der nemlig lagt vægt på, at der er tale om en driftsstøtte, som skal sikre rådgivning og støtte til forældrene og deres pårørende.

”Der ligger en stor opgave foran os nu”, siger Birgitte Horsten. ”Vores forældregruppe er mere heterogen end nogensinde, og vi skal sørge for, at vi fagligt sikrer den diversitet. Det kræver en videreudvikling og tilpasning af vores tilbud. Og med finansieringen på plads glæder vi os til at komme i gang.”

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.