Forældre

At miste sit barn er en livsomvæltning. Din hverdag er forandret for altid, og sorgen er et vilkår, som du skal leve med resten af livet. Det kan være svært for dine omgivelser at forstå din nye situation, og derfor kan det være rart for dig at vide, at du ikke er alene.

I Forældre & Sorg kan du få støtte til de svære følelser og tanker, som fylder. For som forælder til et barn der ikke længere lever, så vil du opleve, at sorgen både kan påvirke dig psykisk og fysisk, og at den samtidig også har indvirkning på dit familieliv og din relation til andre.

Parforholdet

Når du mister et barn, er du i en livskrise, og mange forældre oplever, at det også er en prøve for parforholdet. Ingen reagerer ens på sorg, og det gælder også for to mennesker i et forhold. Måske er jeres umiddelbare reaktionsmønstre de samme, og I kan støtte hinanden i sorgen, men nogle gange ændrer det sig over tid. I andre forhold reagerer forældrene meget forskelligt helt fra starten. Derfor er det naturligt, hvis du føler dig meget alene med dine følelser.

Flere forældrepar har glæde af vores tilbud om terapeutiske samtaler. Det kan også hjælpe at møde andre forældre, som har mistet, og her anbefaler vi, at I bliver del af en sorggruppe eller deltager i vores sorgseminar.

Eneforælder

Det kan føles meget ensomt at miste sit barn, og som eneforælder er du samtidig ene om at mærke forældresorgen. Derfor kan det være en god idé at række ud til nogle af dine tætte pårørende, og bruge dem, hvor det giver mening for dig. Alle mennesker reagerer forskelligt på sorg, men de fleste synes, at det er rart at inddrage sine nærmeste, hvor det giver mening - Både som lyttende ører og/eller til hverdagens praktiske gøremål.

Vores psykoterapeuter står også klar til at tale om de tanker og følelser, som fylder, og i vores sorggrupper og til vores sorgseminar kan du møde andre forældre i sorg.

Søskende

Det påvirker børn at miste en søster eller en bror. Og det påvirker også børn at opleve, at deres forældre er i krise. Alle børn er forskellige, og reaktionerne afhænger af barnets alder. Det en naturligt, hvis du har behov for at skærme dine øvrige børn mod sorgen, men hvis dit barn har en alder, hvor det forstår, at det har mistet en søskende, så er det vigtigt, at I taler om, hvad der er sket. Børn forstår tit mere, end vi tror, og fantasien er ofte værre end virkeligheden. Derfor kan det være en god idé at gøre situationen konkret, f.eks. ved at de deltager i begravelsen eller ser deres afdøde søster/bror.

Det kan også være en god idé at inddrage andre voksne, som er tæt på dit barn så som pædagoger eller lærere, så I er flere om at støtte barnet.

Du er altid velkommen til at kontakte vores psykoterapeuter, der også tilbyder samtaler med fokus på hele familien.

Hvad er sorg?

Det kan være svært at forstå sorg, og hvordan den påvirker dig. Derfor kan det være en hjælp for dig at få viden omkring sorg, og de følelser der følger med i den første, svære tid.

Mange forældre finder også støtte i andres fortællinger. Det kan være rart for dig at høre, hvad andre gjorde dengang de mistede, og der findes i dag mange beretninger både i form af bøger, blogs, podcast og film.

Vores egen podcast ”Forældre & Sorg – Om at miste sit barn” er en blanding af forældreberetninger, fortællinger fra pårørende og samtaler med personer, som arbejder professionelt med sorg.

Gravid igen

Når du har oplevet at miste et barn, kan tanken om at blive gravid og gå igennem endnu en graviditet være skræmmende. En ny graviditet kan også være livsbekræftende, men frygten for at miste endnu engang kan fylde meget, og under en graviditet kan du muligvis mærke modstridende følelser, som kan være svære at rumme.

Vores tilbud om terapeutiske samtaler er også til dig, der har et graviditetsønske eller allerede er gravid, efter du har mistet. I samtalerne kan du tale med en psykoterapeut om de tanker, som fylder og få redskaber til at kontrollere de svære følelser, der opstår undervejs.


 

At være tæt på mennesker i sorg

Hvis du er pårørende til en forælder i sorg, så har du måske svært ved at vide, hvad du kan sige og gøre for at vise din støtte. Men der findes ingen rigtig måde at være en støtte på. Det vigtigste, som du kan gøre, er, at vise din omsorg og spørge ind til hvad forælderen har brug for. Det kan derudover være en hjælp for dig at få konkret viden om hvad sorg er, og hvordan den påvirker mennesker. Vi tilbyder også gratis terapeutiske samtaler til dig som pårørende .