International Mindedag for Forældre i Sorg: En dag i kærlighedens tegn

For mig og min familie er mindedagen en anledning til at tænde et lys for Magnus, som vi mistede for snart tre år siden. Ved at vi tænder et lys, og fortæller resten af vores familie og venner om det, så bliver dagen også en måde at dele sorgen med dem, og mærke at de også stadig tænker på os og på Magnus.

Cathrine, mor til Magnus, som døde i 2021

 

Den 3. februar er det International Mindedag for Forældre i Sorg. Det er en samlende dag, en awareness dag, og rundt om i landet tænder forældre lys for deres børn for at markere sorgen, savnet og ikke mindst den kærlighed, som lever videre efter døden. For uden kærlighed er der ingen sorg. Så selvom dagen hedder International Mindedag for Forældre i Sorg, så handler den – når alt kommer til alt – om kærlighed.

”For mig betyder det meget, at der er en hel dag, som anerkender vores sorg. Sorgen er der selvfølgelig alle dage, men det at der er en hel dag, det betyder alligevel meget for mig”, fortæller Cathrine. Det er ikke fordi, jeg egentlig har brug for at komme ud og mødes med andre forældre, som også har mistet, for det der betyder noget for mig, er, at jeg på dagen kan skabe nærhed og mærke kærligheden sammen med min familie. At savnet til min søn får lov at fylde særligt meget den dag.”

I Forældre & Sorg markerer vi dagen ved at sætte sorgen over at miste sit barn på dagsordenen. Det er en dag, hvor vi oplyser og fortæller om, hvor vigtigt det er, at forældre i sorg ikke står alene, for hvad enten de har mistet et spædbarn, et lille barn, et større barn, en ung eller en voksen, så er sorgen både alvorlig og et livsvilkår, som de altid skal leve med.

Derfor er det også en dag, der zoomer ind på, hvor vigtigt det er, at forældre i sorg mærker omsorg og forståelse både fra familie og venner, såvel som fra kollegaer og andre som de deler deres hverdag med. Nu og i fremtiden.

”Den Internationale Mindedag for Forældre i Sorg er vigtig, fordi den viser omverdenen, at forældrenes børn har været her. Og at de på hver deres måde stadig er her, og er en del af forældrenes liv. Der er noget meget smukt ved, at forældre verden over tænder lys og skaber opmærksomhed omkring deres sorg og deres savn”, forklarer direktør Birgitte Sofia Horsten.

Mindedagen skaber awareness

Sorgen over at miste sit barn er den største sorg, vi som mennesker kan rammes af, og derfor kan mindedagen noget særligt. Den har stor betydning for forældrene, og den er vigtig for Forældre & Sorg som organisation, fordi den skaber synlighed omkring sorgens alvor. For sorgen er ekstremt alvorlig, og vi ved fra forskning, at forældrene er i højrisiko for at udvikle kompliceret sorg.

Derfor er mindedagen også en oplagt mulighed for at skabe opmærksomhed omkring, hvorfor det er så vigtigt, at vi i samarbejde med politikere og sundhedspersonale sikrer forældre de bedste vilkår og forudsætninger for at leve et godt liv uden deres børn.

”I Forældre & Sorg er mindedagen en del af vores awareness måned, hvor vi sætter fokus på vores fortsatte arbejde for at skabe lige vilkår for alle forældre, der mister deres barn, og på hvorfor det er så vigtigt, at de tilbydes forebyggende, specialiseret hjælp og støtte. Et tilbud som alle forældre, der mister deres barn, automatisk bør tilbydes, så snart dødsfaldet sker, og som Forældre & Sorg er den eneste organisation i landet, der tilbyder”, afslutter direktør Birgitte Sofia Horsten.

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.