Om at miste tidligt i graviditeten. En samtale med Le Gammeltoft

Hver gang jeg talte om at have mistet, så var der nogen, der mødte mig i det og sagde, at det havde de også prøvet. Og der følte jeg mig mødt og set, og det fællesskab var virkelig vigtigt for mig.

 

Iværksætter Le Gammeltoft har to levende børn, men fem graviditeter bag sig.

I dette afsnit kan du høre Le Gammeltoft fortælle om sorgen over at miste tidligt, og sorgen over de omkostninger det har haft for hendes parforhold. Hun fortæller ærligt om vreden over den manglende forståelse fra både sundhedsvæsnet og sin egen omgangskreds, og så taler Le Gammeltoft om, hvad det har betydet for hende at være ærlig om sine oplevelser. For da Le Gammeltoft først begyndte at fortælle sin historie, så opdagede hun, at hun langt fra var den eneste.

 

 

Om at miste tidligt i graviditeten

Abelone Tholstrup Stein taler i dette afsnit med Le Gammeltoft om, hvilke følelser der knyttede sig til at miste tidligt i graviditeten: De bristede drømme, usikkerheden om fremtiden og uvisheden om hvorvidt ønsket om børn nogensinde ville blive virkelighed.

Le Gammeltoft er ifølge sig selv ”en fikser”, og den manglende kontrol over fremtiden betød en lang årrække præget af vrede og stress. Hun havde svært ved at være sårbar, og hun havde svært ved at tale om sorgen. Samtidig oplevede hun, at hverken sundhedspersonalet eller omgangskredsen anerkendte situationens alvor, og derfor fik sorgen ikke plads. Hverdagen og livet fortsatte som før, og Le Gammeltoft betalte prisen med et bristet parforhold og en opløsning af kernefamilien – endnu en sorg, der fulgte med de kaotiske år.

Med tiden indså hun, at sorgen ikke var noget, som hun kunne parkere med en forventning om, at den forsvandt af sig selv, og hun erkendte sit behov for at sige det højt. Og da hun først begyndte at tale om det, så erfarede Le Gammeltoft, at hun ikke var alene, og hun oplevede et fællesskab med andre i samme situation – Et fællesskab, hvor hun blev mødt i sin sorg, og det fik stor betydning for hende.

Le Gammeltoft har skrevet bogen ”TABET – Fortællinger om at miste sit ufødte barn”, som indeholder hendes og andres beretninger om at miste på forskellige tidspunkter under graviditeten.
I forbindelse med udgivelsen har vi talt med Le Gammeltoft om, hvorfor det er så vigtigt at sætte fokus på sorgen ved at miste tidligt i graviditeten. Du kan læse artiklen ”Det var skyld med skyld på” – Den oversete sorg ved at miste tidligt” her.

Følg podcasten

Du kan få nye afsnit af podcastserien helt automatisk. Alt, du skal gøre, er at vælge, hvor du vil følge podcasten. Det gør du ved at klikke på et af de nedenstående ikoner.

Feed Icon     iTunes    Spotify    Google Podcast

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.