Pårørende på afstand – om magtesløshed og nærvær

Tiden omkring coronakrisen er på mange måder både svær og anderledes. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan og skal passe på os selv, men samtidig også huske at passe på hinanden – og det gør vi i øjeblikket bedst på afstand. Det er vigtigt, at vi i denne tid overholder regeringens anbefalinger og er sammen – hver for sig. Men det betyder ikke, at vi ikke kan være der for hinanden. Nærvær behøver ikke altid være et kram eller øjenkontakt, nogle gange er nærvær, når vi husker at vise, at vi tænker på hinanden, når vi taler i telefon i timer (som man ikke har gjort det i mange år), eller når vi husker at gøre noget ekstra for nogle, vi holder af.

Men det kan godt være lidt svært at finde på, præcis hvordan vi bedste viser vores omsorg. Derfor har vi i Landsforeningen Spædbarnsdød samlet nogle idéer til, hvordan man kan være nærværende og vise omsorg på afstand, og dem kan du se på billedet i starten af artiklen.

Når magtesløsheden overvælder

Som pårørende kan man ofte virkelig føle sig magtesløs. På den ene side vil man gerne gøre alt for de forældre, der lige har mistet deres barn, på den anden side er man måske selv ramt af stor sorg, fordi man også selv havde glædet sig til, at det lille barn skulle komme til verden, eller man oplever måske en dobbelt sorg, som bedsteforældre, ved både at have mistet et barnebarn og samtidig se sit eget barn i så stor sorg – uden at kunne “fikse det”, ændre det eller gøre noget, der gør det bedre. I det her link kan du læse en morfars beretning – om at miste sit barnebarn og ikke ane, hvad han skal gøre. Det er en personlig beretning om hvordan de som familie kom videre, og hvordan barnebarnet stadig er helt tæt på hans hjerte, også i dag hvor to levende børn er fulgt efter.

“Hvad fanden gør man når sådan noget sker”

Corona eller ej – pårørende gør en kæmpe forskel

Husk desuden, at selvom situationen er ekstraordinær, så er behovene de samme. Vi vil derfor anbefale at læse vores folder ”Vis, at du ved det”, som du kan læse her, om netop at være pårørende til et menneske, der har mistet et barn.

Det at være pårørende til et menneske, der har mistet et barn, er nemlig ikke kun et tema under coronakrisen; Det er noget, der fylder – corona eller ej, derfor har vi herunder lagt et link til en artikel, der netop handler om at være pårørende, og hvilken rolle man kan udfylde i netop den position:

Pårørende kan gøre en forskel

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.