Sorgens alvor. En samtale med psykolog og sorgforsker Mai-Britt Guldin

Vi skal kunne tale om, hvordan vi har det. Udvikle vores sprog i den retning. Det er vigtigt.

 

I denne episode kan du høre psykolog og sorgforsker Mai-Britt Guldin tale om sorg, og hvordan den påvirker forældre, som mister et barn, både fysisk og psykisk. For sorg er alvorlig, og den skal tages alvorligt. Forældrene har brug for at mærke, at den bliver anerkendt af både deres nærmeste og af de fagprofessionelle, og det har de, fordi sorgen er tæt forbundet med kærligheden til det barn, som de har mistet. En anerkendelse af sorgen er samtidig en anerkendelse af den betydning, som barnet har haft – og fortsætter med at have – for forældrene.

 

 

Sorgens alvor

I sin samtale med Abelone Tholstrup Stein dykker Mai-Britt Guldin ned i sorgen, og fortæller om, hvad sorg er og hvordan den kommer til udtryk. For selvom sorg og sorgreaktioner er individuelle, så er sorg i sig selv en universel følelse. Den kan handle om små hverdagstab eller store og livsdefinerende situationer, men alle mennesker oplever sorg på et tidspunkt i livet. Og for forældre, som mister et barn, så hænger sorgen uløseligt sammen med kærligheden – Uden kærligheden til barnet ville forældrene ikke føle sorgen over at miste ham/hende. Det betyder, ifølge Mai-Britt Guldin, at sorgen i en vis forstand er hellig. Den er der af en grund, og den er voldsom, fordi den udspringer af kærligheden.

Mai-Britt Guldin taler også om omverdenens anerkendelse, og om hvor vigtigt det er, at den sørgende får mulighed for at tale om, hvad der fylder i sorgen. For det er her, der sker en proces hen mod at integrere sorgen i dagligdagen. Og det er essentielt, for forældre i sorg har netop brug for at finde ud af, hvordan de lever med den store smerte, og at vænne sig til livet og dets vilkår efter de har mistet.

Følg podcasten

Du kan få nye afsnit af podcastserien helt automatisk. Alt, du skal gøre, er at vælge, hvor du vil følge podcasten. Det gør du ved at klikke på et af de nedenstående ikoner.

Feed Icon     iTunes    Spotify    Google Podcast

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.