Sorgorloven skal underbygges af et rummeligt arbejdsmarked

Efter implementeringen af den nye udvidede sorgorlov, er det vigtigt at vi igen husker, at en sorgorlov aldrig kan stå alene, men skal underbygges af terapeutiske tilbud til forældrene og et rummeligt arbejdsmarked påpeger Birgitte Horsten, direktør i Forældre og sorg.

Hun understreger at nye tiltag om sorgorlov ikke må blive indført uden tanke på en helhedsplan for forældrene. ”Vi må sikre, at alle forældre, der har mistet et barn, får samme tilbud om specialiseret terapeutisk rådgivning, netværksgrupper, støtte og rådgivning osv.  Og så skal vi ikke mindst sikre, at arbejdspladserne er rustede til at tage imod forældrene. En sorgorlov er nemlig ikke nok i sig selv og bør aldrig stå alene. Der er brug for et helhedssyn og en tværsektoriel indsats, så vi sikrer familierne bedst muligt.”

Et fleksibelt arbejdsmarked

Erfaringer fra Forældre og Sorg viser, at det ikke alene er sorgorloven, der får forældrene tilbage på benene, men snarere kombinationen af ro og faglig og specialiseret rådgivning og vejledning.

”Når man er i krise, har man ikke kun brug for en pause fra arbejdet, men også viden og faglig og professionel støtte til at komme tilbage igen,” fortæller Birgitte Horsten.

”Det er vigtigt, at vi har et arbejdsmarked, der skaber plads til alle, der står midt i en livskrise, både når man mister, men også når man på anden måde er i sorg og krise,” fortæller Birgitte Horsten og fortsætter: ”Og det er essentielt for den gode vej tilbage, at vi støtter arbejdspladserne og sikrer, at de har information, viden og kapacitet til at støtte og finde en fleksibel vej tilbage for den enkelte. På den måde sikrer vi en stabil og sikker tilbagevenden til arbejdspladserne. Vi må arbejde sammen på tværs af sektorer og organisationer for at sikre den enkelte.”

Et godt netværk kan mange gange være lig med en god vej tilbage til hverdagen, viser erfaringen fra de mange forældre, der har været i kontakt med Forældre og Sorg. Netværket på arbejdspladsen er derfor også af stor betydning, når vejen tilbage til arbejdsmarkedet skal etableres efter endt sorgorlov.

Informationspakke og undervisning til arbejdspladser

Men det kan være svært at vide, hvor man skal tage fat, når en medarbejder kommer tilbage fra sorgorlov. Derfor har vi lavet en hel pakke af viden og information for arbejdspladser, der både henvender sig til ledere, kolleger samt den, der vender tilbage.

Et godt sted at starte er med bogen ”Tilbage til arbejde når du har mistet”, som kan downloades gratis her, og et kig på denne side, hvor vi har samlet information om emnet henvendt til alle. Det er også vigtigt at kende reglerne for sorgorlov og andre praktiske ting, og derfor har vi samlet de vigtigste regler for sorgorlov her.

Som arbejdsplads har I også mulighed for et særligt informationsmøde målrettet jeres arbejdsplads. Det kan I læse mere om her.

Det er essentielt for den enkelte familie såvel som arbejdspladserne, at vejen tilbage til arbejdet bliver så god og meningsfuld for både medarbejder og leder som overhovedet muligt. Er du i tvivl om, hvorvidt du/I gør det rette, er det også altid muligt at kontakte os for gratis råd og vejledning. Vi kan kontaktes på forening@spaedbarnsdoed.dk eller telefon 3961 2451. Telefonerne er åbne alle hverdage mellem kl. 9 og 14.

Vores website anvender cookies for at sikre dig en god oplevelse! Navigerer du videre på websitet uden at ændre dine indstillinger, antager vi, at du accepterer at modtage alle vores cookies.